Like us on Facebook

banner image

PageNavi Results No.

banner image

Özel Okul Ücretleri Geri Ödenecek Mi ?

Korona nedeniyle kapalı olan özel okula ücret ödenir mi? MEB’den Valiliklere özel okul ücreti yazısı

Korona nedeniyle okullar kapalı. Özel okul ücretleri ne olacak? Kapalı ay için ücret talep edilir mi? Peşin ödeyen aileler kapalı ayların ücretini geri isteyebilir mi? MEB’den açıklama beklenirken, Bakanlık'tan Valiliklere özel okul ücreti yazısı geldi.

Kaynak: Korona nedeniyle kapalı olan özel okula ücret ödenir mi? MEB’den Valiliklere özel okul ücreti yazısı geldi.

Koronayla mücadele kapsamında yüzyüze eğitime ara verilmesiyle birlikte özel okul ücretleri tartışma konusu oldu.
Korona virüs, 2019-2020 eğitim öğretim yılının içinde bulunduğumuz ikinci yarısını tümden sekteye uğrattı.
Eğitime Mart ayında 2 haftalığına ara verilmiş, virüsün yayılması sonucu bu süre 30 Nisan’a kadar uzatılmıştı.
Korona virüs vaka sayılarının günden güne artmaya devam etmesi, buna paralel olarak yeni yeni tedbirlerin alınıyor olması, 30 Nisan tarihinde de ertelemeye gidileceğini gösteriyor. Yüzyüze eğitime ara verilmiş olması en çok da çocuklarını özel okullara gönderen aileleri düşündürüyor.
Hepsinin kafasında haftalardır şu sorular var: 
Özel okul ücretleri ne olacak?
Okullar kapalı oldukları ayın parasını isteyebilir mi?
Peşin ödeme yapmış olan aileler okulların kapalı olduğu ayların ücretlerini geri iade alabilecekler mi?
Ödemelerini aylık taksitler halinde yapan aileler, okullar kapalı olduğu halde ödemeye devam edecekler mi?
Bunların dışında bir de yemek ve servis ücretleri var. Kapalı olan özel okulların yemek ve servis ücretleri ne olacak, okullar bu ücretleri ailelere geri ödeyecekler mi? Özel okullar yüzyüze vermedikleri eğitimin, sunmadığı yemek ve servisin ücretini ailelerden tahsil edebilir mi?
En çok da şu sorunun cevabı aranıyor: 
Özel okul ücretleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşü ne? MEB’den özel okul ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği konusunda resmi açıklama geldi mi?
Ve şu soru:
Kanunlar ne diyor, hukukçu görüşü ne yönde?
Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik:
BAKAN SELÇUK
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, karantina döneminde özel okul ücretlerinin akıbetinin ne olacağı sorusuna “Bu hukuki bir sorun” cevabını vermekle yetinmişti. Bakan Selçuk bu konuda başka herhangi bir açıklamada bulunmadı.
TRT HABER’İN HABERİ
Bu konuda şu ana kadar resmi haber kanallarında da net bir bilgi yer almış değil. Sadece resmi bir kurum olan TRT Haber’de “Özel okul ücreti kapalı olduğu dönemde ödenir mi?” haberi yer almıştı. Koronavirüs nedeniyle okulların tatil edilmesiyle birlikte çocuklarını özel okul ve kreşe gönderen velilerin “Okulun kapalı olduğu dönemin parasını ödenir mi” sorusuna cevap aranan haberde, Avukat Pınar Kandemir Hacıbektaşoğlu’nun görüşleri aktarılıyordu.


AVUKAT: MÜCBİR SEBEP VAR, İADE GEREKİR
Bu tür durumlarda Borçlar Kanunu’nun devreye girdiğini belirten Avukat Pınar Kandemir Hacıbektaşoğlu “Borçlar Kanunu gayet açık. Mücbir sebep durumunda sözleşmenin akit tarafları sözleşmeye bağlı değildir. Bu madde hemen hemen tüm sözleşmelerde yer alır” diyordu.
VELİLER MAHKEMEYE TAŞIYABİLİR VE HAKLI ÇIKARLAR
Avukat Hacıbektaşoğlu ayrıca, şu önemli bilgiyi veriyordu: “Bu kapsamda, okullar kapalı oldukları döneme rağmen velilerden herhangi bir ücret talep ederse veli bunu hukuki sürece taşıyabilir ve sonunda haklı çıkar. Çünkü Dünya Sağlık Örgütünün ‘pandemi’ olarak nitelediği, tüm dünyayı kasıp kavuran bir virüsten söz ediyoruz ve bu bir mücbir sebep.”


Özel Okul Ücretleri Geri Ödenecek Mi ? Özel Okul Ücretleri Geri Ödenecek Mi ? Reviewed by Administrator on Pazartesi, Haziran 15, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.